Samen besturen
Portefeuillehouder: E. Boog
Afdelingsmanager: J.D. de Kort
Afdeling: Directie
Portefeuillehouder: E. Boog
Afdelingsmanager: J.D. de Kort
Afdeling: Directie
De kracht van Diemen is dat het een samenleving is met een schaal waarop mensen dichtbij elkaar zijn en nauw bij elkaar betrokken zijn. De gemeente wil daarin op een geloofwaardige manier ondersteunen en versterken en open en communicatief optreden. Ook wil de gemeente verbinding onderling bevorderen.
De gemeente kiest er voor om de betrokkenheid van meer bewoners en organisaties bij het gemeentelijk beleid te vergroten. Meer dialoog met inwoners en organisaties betekent immers ook meer invalshoeken en een bredere bestuurlijke afweging. Ook in het nieuwe coalitieakkoord "Duurzaam Samenleven" wordt dit benadrukt en op velerlei terreinen invulling gegeven. Inwoners en ondernemers van Diemen plukken hier al de vruchten van. De ambities op dat gebied zijn stevig verankerd in een vastgesteld beleidsplan ten aanzien van participatie, initiatief en communicatie.
We willen inwoners en ambtenaren stimuleren en motiveren om samen tot oplossingen te komen voor (dreigende) conflicten. De informele aanpak is één van de middelen hiertoe.
Ook wil de gemeente de kwaliteit van dienstverlening daar waar mogelijk afstemmen op de wens van de burger. Bij het beheer van de openbare ruimte vragen we bestaande netwerken zich in te zetten voor meer verbinding binnen de samenleving en willen we gebruik maken van hun kennis.
De gemeente kan deze visie niet alleen realiseren en doet dat in samenwerking met maatschappelijke partners en met gemeenten in de regio, waarbij de Duo+-gemeenten de voorkeurspartner zijn. Doel van versterking van samenwerking binnen de regio en van een krachtige rol van gemeente Diemen hierin is een krachtig en toekomstbestendig lokaal bestuur.
De kracht van Diemen willen we ook uitdragen, binnen de eigen gemeente en daarbuiten. Daarom blijven we inzetten op citymarketing. Citymarketing is de wijze waarop Diemen zich als geheel presenteert op verschillende markten en aan verschillende doelgroepen. Onder de vlag ‘Daarom Diemen’ voert een brede groep aan partners, waaronder de gemeente, een divers programma uit, om daarmee het imago van Diemen positief te veranderen. Dit programma kent vier pijlers: strategieontwikkeling (wat is de boodschap en aan wie vertellen we die?), netwerkontwikkeling (intern en extern draagvlak), communicatiecampagne en versterking evenementenaanbod.
Wijkgericht werken maakt onderdeel uit van meerdere programma’s. Dit programma zoomt in op de wijkgerichte aanpak en de aanpak om bestuurlijk en ambtelijk dichtbij de burgers te opereren door verbinding te zoeken tussen de fysieke en sociale domeinen. Dat gebeurt nu door de inzet van wijkcoördinatoren en wijkwethouders of portefeuillehouders, maar dat kan wellicht ook anders. Belangrijk is dat er een aanspreekpunt is voor de bewoners van de wijk over zaken die boven het persoonlijk belang uitstijgen. Door wijkgericht te werken wil de gemeente de leefbaarheid in de wijken verder verbeteren, de sociale samenhang in een wijk versterken, bestuur en bewoners dichter bij elkaar brengen, en bewoners ondersteunen bij het realiseren van ideeën of initiatieven in hun wijk.